středa 25. července 2018

Nocležnice



Po odstěhování poštolčat do záchranné stanice naši lodžii vbrzku začali dva poštolčí samečkové. Sameček první je, jak se domníváme, otec "našich" letošních poštolčat a po svém znovubjeveníse poměrně často nocuje na bidýlkách nad starým hnízdem. Odtud se ho ovšem pravidelně snaží vystrnadit sameček druhý



Pohromadě je naše kamery zachytí jen výjimečně. Obvykle se jejich setkání obejde bez pranic. Konflikt se maximálně omezí jen na ukázku síly a nějaké to hulákání.




První sameček ale většinou dobrovolně v tichosti vyklidí pole jakmile druhý ještě před východem slunce přiletí na kontrolu.


Poštolčí nocležník se pak většinou neodváží ukázat ani stejný den večer.


Včera jsme ho proto ani moc nečekali, objevil se však nocležník nový: Těsně po deváté přistála na bidýlku poštolčí samička. Podle opeření to nebude pohřešovaná matka poštolčat Vypadá to ale, že to u nás už zná. Že by se vrátila naše zimní nocležnice, která prohrála dubnový souboj o lodžii?



Ráno se v obvyklou dobu ještě před východem slunce objevil na kontrolní návštěvu druhý sameček. Málem přistál na samičce, ale duchapřítmně vybral zatáčku na zábradlí, kde chvilku vyzpěvoval tak, že musel vzbudit všechny sousedy.  Na samičku to zjevně nijak nezapůsobilo. Zůstala ještě třičtvrtě hodiny sedět na bidýlku a teprve po důkladné ranní toaletě odlétla. Musíme se nechat překvapit, zda se opět vrátí a jak se vztahy mezi našimi poštolčími návštěvníky budou vyvíjet.

Žádné komentáře: