středa 20. května 2015

Líhnutí, den druhý

Včera, 19. května se vylíhla další dvě poštolčata (čtrvté a páté tohotoroční; celkový počet od r. 2007 tak dosáhl čtyřiceti). Obě se vylíhla pod přímým dohledem kamer. Letošní čtverka v 5:45, pětka v 13:14. Samička jim oběma pomohla zbavit se skořápky, vyhodila ji apřitom se nadzvedla, takže bylo vidět zcela čerstvé, mokré a růžové poštolčátko.

Co se ještě včera přihodilo?
Inu, ukázalo se, že sameček chce stále střídat samičku v sezení. S vrtícím se klubíčkem poštolčat už ale začíná mít problémy. Tak se stalo, že se jedno z poštolčat dostalo pod samečkem do polohy na zádech a jen bezmozně zabralo do vzduchu nožkama (11:44). Zůstalo tak i přes následující krmení samičkou, která ho nikterak neošidila. Pak se vše nějak uspořádalo v skrytu poté, co na poštolčata opět zasedla.
Velmi pozdě večer, až po jedenácté, jsme pak znenadání na kameře přede dveřmi spatřili "cizí" samičku, která tam tiše seděla aniž by si jí sameček na bidýlku a samička domácí na hnízdě všimli. Po chvíli zamířila pod police do kouta u dveří, aby tam strávila noc. Je možné, že je to loňská samička, která zde v létě takto přespávala. Očividně věděla, kde je a kam kráčí a proč. Musíme se nechat překvapit, zda se ještě vrátí. Zdá se, že ji zrovna žádné mateřské povinnosti neváží na hnízdo.

Související články:



Žádné komentáře: