pátek 22. května 2015

Líhnutí, den čtvrtý

Ve čtvrtek 21. května, časně nad ránem, ještě zašera se vylíhlo šesté, letos poslední poštolče. Jeho příchod na svět signalizovalo vyhození skořápky samičkou ve 4:35. O deset minut později, ve 4:45, se už samo poprvé objevilo pod chrující se samičkou v záběru kamery.
Líhnutí trvalo necelých 67 a půl hodiny. Ve dvou z předchozích sezón se šesti poštolčaty líhnutí trvalo 69 hodin v roce 2010 a 89 hodin 40 minut v roce 2014. V prvním případě nejmenší poštolče nepřežilo, ve druhém ano. Vliv na to neměl zřejmě časový rozdíl mezi prvním a posledním poštolčetem, ale množství potravy. Loňský rok byl vskutku rokem "myším"a můžeme jen přát letošním poštolčatům, aby ten letošní byl taky takový.



Co se dělo dnes jinak?
  • Asi deset minut se drze v koutě u dveří promenoval, aniž by kdo zasáhl, holub a zkoumal možnosti pro zahnízdění v květináčích a pod rohovými policemi.
  • Nejmenší poštolče se při jenom z dopoledních krmení převrátilo na záda a zůstalo tak až do konce krmí.
  • Sameček se hned poté snažil samičku přemluvit nebo spíše jemně přetlači, aby ho pustila sednout na poštolčata. Neuspěl. Samička mu zřetelně naznačila, aby se staral o své a letěl lovit. 
Související články:

Žádné komentáře: