pondělí 26. února 2018

Už je zima, už je mráz


Za ranních červánků jsme tu dnes měli skoro minus dvanáct stupňů (Celsia).  "Naše" poštolka se nicméně rozhodla, že teď už je na odlet do teplejších krajin poněkud pozdě, a tak u nás zůstává.
Načepýřená ve svém péřovém spacáku a přitisknutá k polystyrenu přečkává poslední mrazivé noci:




Do zimy ven se jí moc nechce a tak dříve přilétá a později odlétá. Po příletu zkouší, které bidýlko by dnes bylo nejlepší, protože vítr, který vane naší ulicí, je taky pěkně studený a nepříjemný.  Zdá se jí, že nejlepší by to bylo na poličce pod stropem vedle dveří. Je to zřejmě opravdu prostor nejteplejší, ale velmi nízký, takže to vždy po nějaké chvíli vzdá a vrátí se na řádné bidýlko.
I my sledujeme bedlivě vývoj teplot, protože pokud bude hrozit, že klesnou pod dvacet, měli bychom demontovat zimní kamery.
Konec února  je ovšem obecně obdobím, kdy se s končící zimou kamery opět instalují a spouštějí. Před týdnem takto spustili přímý přenos z budek ve věži kostela v německém Dettingenu; dnes ráno tam bylo minus jedenáct.  Tak nezbývá než doufat, že tamní kamery jsou dostatečně odolné. Letošní přenos totiž slibuje pokračování loňského soupeření poštolek a kavek o budku určenou pro poštolky. Kavky, které vloni vyhrály, se už opět v budce producírují. Mráz, nemráz.




Související příspěvky:

Žádné komentáře: