pátek 22. dubna 2016

(Nejen) sezení začíná

Snůška pokračuje v pravidelném rytmu jednoho vejce za 49 hodin a něco minut. Prozatím poslední bylo sneseno v noci ze včerejška na dnešek již za tmy. Připsali jsme ho ve statistických údajích ke včerejšku, ale není pochopitelně jisté, zda se interval mezi snesením posledních dvou vajec neprotáhl. Každopádně se už ráno těsně po půl sedmé, kdy se samička se samečkem střídali v sezení, objevilo před objektivem kamery snímající shora dění na hnízdě. Zda přibude ještě vejce další se ukáže zřejmě nejdříve v neděli ráno. Samička začíná sedět obvykle na vejci předposledním. Letos podobně jako loni začala sedět "napevno" den před snesením pátého vejce, tedy ve středu 22. dubna, kdy už ji také sameček pravidelně střídal, a také v noci ze středy na čtvrtek už přespala na hnízdě. My lidé pochopitelně nepoznáme, kdy doopravdy začne vejce hřát a spustí tak vývoj zárodků. Ale doufáme, že stejně jako samičky v letech minulých ví, co dělá.

 Samička střídá samečka v sezení na vejcích (2016/04/22)
Samička se před vystřídáním na vejcích ohlíží vzhůru na dění na lešení (2016/04/22).

Stejně jako my, ovšem zatím netuší, co jí ještě uchystá probíhající stavba. Od úterka je v okolí poštolčího hnízda v naší lodžii rušno. Nejprve byly demontovány balkony na našem a dvou sousedních domech a pak dostavěno lešení mezi oběma částmi, které se nenadále vynořily na přelomu března a dubna. Poštolčí pár si kupodivu nic moc z hluku stavby, který vadí nám, nedělá. Vyplašilo je zatím jen nahlížení zděvavých dělníků do hnízda a přehazování sítě přes lešení.
 Poštolky se při dnešních vyrušeních vrátlyi vždy do deseti minut, takže zatím vše probíhá v mezích možnosti tak, jak má. 
Související příspěvky:

Žádné komentáře: