středa 27. června 2018

Problémy v zásobování


Nejprve přišel poštolčí poštou e-mail:
"Od včerejška pozorujeme (nedíváme se ale pořád), že samice je na hnízdě velmi málo a bojíme se, že se něco stalo samečkovi a ona se teď musí starat sama.  Doufáme, že se mýlíme..."
Jakožto zkušení pozorovatelé poštolek jsme odpověděli, že se neděje nic nenormálního.
Samička zkrátka sedí na poštolčatech do cca 10 dní jejich věku, protože v té době mláďata ještě nejsou schopna regulovat svou tělesnou teplotu a je tudíž potřeba, aby je chránila před prochladnutím nebo naopak před přehřátím. Když už není potřeba, aby takto poštolčata chránila, začne ji být méně vidět. Hlídá je obvykle odněkud z povzdálí, nejlépe z místa, odkud může mít přehled i nad přílety samečka. V naší ulici je takovým ideálním místem anténa na střeše protějšího domu. A ovšem, pokud zásobování vázne, začne samička také sama lovit. "Náš" sameček je ovšem zdatný lovec, v sobotu donesl více než 10 hrabošů a poprvé od posledního ohňostroje akce Ignis brunensis se opět v sobotu vrátil do lodřie přespat na své oblíbené bidýlko nad starým hnízdem..
To bylo v soboru večer. V něděli ráno sameček přinesl dva hraboše (v 6:52 a 9:43).... a pak se neukázal. Na tom by také nebylo nic až tak divného, protože jako všechny předchozí poštolčí páry, má i ten letošní někde v ulicí spižní skrýš, kde si samička může hraboše vyzvednout.  Ovšem ani samička nic kloudného k snědku pro poštolčata nenosila. Sameček se sice večer vrátil na noc, takže se neztratil, ale k jídlu kde nic tu nic ani v pondělí.
To už jsme to nevydrželi a na klasickou otázku "krmit či nekrmit", jsme si nakonec odpověděli "krmit".  Samičce tedy od pondělka vypomáháme kuřecím masem a jednodenními vyřazenými kohoutky. Jednoho vidíte na snímku níže:



Potravu se snažíme dávat nepravidelně a na různá místa, aby si na tento způsob zásobování samička moc nezvykla a začala sama lovit. Jakožto inteligentní pták velmi rychle pochopila, že je tu nový zdroj potravy a tak pravidelně celou lodžii prohledává:



Snad proto, že se nám daří nekrmit příliš mnoho, tak se v úterý po obědě (ve 13:05) objevila s hrabošem a téhož dne přinesla ještě dva další.  Dnes byly zatím přineseni hraboši čtyři a k tomu navíc něco menšího  (hmyz?). Těžko říci, zda loví, protože samečka už zásobování rodinky přestalo bavit, nebo zda sameček něco také nosí do spíže. Každopádně poštolčata dostávají konečně zase pro ně tu nejlepší stravu. Jen to zase nezakřiknout.

Výběr videozáznamů najde v původní verzi příspěvku na blogu O myších a poštolkách.


Žádné komentáře: