čtvrtek 23. dubna 2015

Šesté vejce

Dnes ráno snesla samička šesté vejce.

Střídání v sezení na vejcích. Samička z ucha bedýnky požaduje na samečkovi, aby opustil hnízdo. (2015/04/23)


Je to pravděpodobně letos vejce poslední. naznačuje to řada průvodních jevů.
Obvykle samička začíná sedět po snesení vejce předposledního. To, že tomu tak je má prostý důvod: Samička snáší vejce obden; někdy může být doba mezi snesením vajec i delší (u našich poštolek několikrát i tři dny - viz. statistické kalendárium). Vylíhnout by se však poštolčata mají v co nejkratším časovém úseku. Letos to zprvu vypadala, že předposledním vejcem je vejce čtvrté, ale to, že na něm samička i sameček trávili více času, bylo zřejmě také způsobeno chladnějším počasím. Od 20. dubna  už samička také nepřespává na bidýlku, i když první noci netrávila na vejcích celé.
Dalším průvodním jevem naznačujícím, že snůška je u konce je to, že samička již samečka nevyzývá k páření. Ve středu při odpoledním návratu domů jsme nicméně viděl, jak poštolka vyletěla z naší lodžie, přeletěla na střechu blízkého bodového domu a tam se pářila. Pak přeletěla na protější dům za další poštolkou. Sameček, jak jsme zjistili ze záznamů kamer po celou tu dobu trpělivě zahříval doma na hnízdě vejce. Inu kdoví, jak vlastně samička čas mimo lodžii tráví...
Každopádně inkubace začala a první poštolčata by se měla objevit kolem 20. května. Sameček, ale i samička mají po snesení šestho vejce poněkud problém s tím, jak je všechny pokrýt, ale s tím by se měli vbrzku vyrovnat. Můžete je vidět, jak se pro na vejcích otáčejí, aby je přeskládali a jak s nimi klechtají do stran. Zkrátka dělají vše pro to, aby se ve vejcích vyvinula zdravá poštolčata.

Žádné komentáře: